Høydepunkter | 1960

Nr.1, Donald Duck som Brannmann
Året starter med en Barks 10-sider med Donald som brannmann. Det er ikke første gangen han har denne jobben i en historie av Barks, men denne gangen er han faktisk ganske vellykket i jobben. Problemet er bare at jobben lager problemet i forholdet med Dolly.
Nr.2-4, Mikke Mus - Det Spøker på Høyfjellshotellet
En lang klassisk Murry-historie. Mystiske ting skjer på høyfjellshotellet som blir drevet av fetteren til Politimester Fix (eller Inspektør Gløgg som han blir kalt her), og Mikke og Langbein drar av sted for å undersøke.
Nr.4-6, Onkel Skrue - Hvem Plyndret Skipene?
Nok en lang Barks-klassikereEt mystisk og skremmende 'spøkelse' forårsaker at flere av Skrues skip går på grunn og blir pyndret. Skrue og nevøene undersøker saken, og det viser seg at det er B-gjengen som er de egentlige skurkene.
Nr.8-10, Onkel Skrue - Den Flygende Hollender
Skrue og nevøene drar på jakt etter 'Den Flygende Hollender' som skal være lastet med gullbarrer.
Nr.10-12, Mikke Mus - I Alaska
En spennende Mikke-fortelling av Fallberg/Murry
Nr.13, Lilleulv
Morsom 12-siders historie der Lilleulv får kraftig, skremmende stemme ved hjelp av en oppfinnelse gjemt i hatten. Vi får også et kort møte med Svarte-Petter. Ypperlig tegnet av Gil Turner.
Nr.14, Donald Duck
Barks 10-sider med Donald på tyvfiske, mens nevøene vil lage en flygende drage. I Donald sitt strev med å unngå lovens lange arm, blir guttenes drager stadig ødelagte.
Nr.15, Lillulv
Storeulv møter Den Gode Fe, og blir snill. Gil Turner står for tegningene.
Nr.16-18, Donald Duck og Sølvpokalen
Morsom historie som handler om Donald som skal konkurrere om en sølvpokal. Donald er vant til å vinne denne pokalen i konkurranse med Hr. Tykkesen og Hr. Skrøpelig, men denne gangen må han konkurrere mot Skrues fetter Angus som er mer atletisk, men selve grenene er litt uvanlige. Dette er en av de beste historiene skrevet av Bob Gregory og tegnet av Tony Strobl.
Nr.19, Donald Duck
Donald og guttene skal på tur til Sør-Amerika, og Donald skal passe på nevøene slik at de ikke blir utsatt for farer. Selvsagt er det guttene som må redde Donald i stedet. Denne historien er en omtegning av en tidligere historie som Barks gjorde i 1945 (WDC58)., og originalen er vel å foretrekke. Denne kan leses bl.a. i nr. 38-1996 eller i nr. 5-1961.
Nr.20-22, Onkel Skrue i Pengegaloppen
God Barks-klassiker der vi møter Gulbrand Gråstein for andre gang. Også denne gangen komkurrerer de om hvem som er rikest, nå med å veksle inn all rikdommen i sølv-penger og legge dem i to store hauger. Selvsagt forsøker Gråstein seg på juks og fanteri. Dette er som sagt den andre historien med Gråstein, men den første i Norge. Den første historien får vi først i nummer 10-12/1961.
Nr.22, Donald Duck
Barks 10-sider der Hakkespettene skal ta et sporfinnermerke, og gjett hvem de skal finne...
Nr.23, Donald Duck, Svartonsdag
En Barks 10-sider der vi får vite litt om Skrues ungdom, og at han en gang solgte hårvann til noen indianere, og de følgene dette fikk. Donald og guttene reiser til indianerne for å ordne opp.
Nr.24, Donald Duck
Nok en Barks-historie der han benytter en gammel historie han hadde laget tidligere (1950). Forrige gang skulle de mannlige kavalerene finne en tusenfryd og gi til sin kjære for å få dele lunsj med henne. Denne gangen gjelder det å finne den største konkylien. Ellers er historiene nesten identiske. Den opprinnelige historien kunne man først lese i nr. 8/51.
Nr.24-26, Onkel Skrue og Inka-gullet
Glimrende og lang historie av Barks. I et gammelt spansk skip finner Skrue et brev hvor det står om Inka-folkets skjulte gullgruver, og han og nevøene drar til Andes-fjellene for å finne skattene. De vet ikke at Inkaenes etterkommere fortsatt bor der.
Nr.25, Donald Duck
Morsom 14-siders Barks-historie om Donald og guttene som reiser til Afrika for å vinne en foto-konkurranse.
Nr.26, Donald Duck
Barks 10-sider om Skrue som oppdager en hittil ukjent øy, og de problemene det medfører.
Nr.26-28, Langbein i Piratbukta
Morsom historie med Langbein i hovedrollen, skrevet av Fallberg, tegnet av Murry. Mikke Mus glimrer med sitt fravær i denne historien, men det gjør ikke noe. Langbein kommer ved en feiltagelse om bord i et skip, der det selvfølgelig er noen skurker. Langbein ordner opp i sin egen stil, uten å skjønne hva som egentlig skjer.
Nr.27, Onkel Skrue og Petter Smart
Barks-historie der Skrue og Petter får legeordre å ta en ferie og more seg, noe som ikke er så helt enkelt viser det seg.
Nr.29, Donald Duck
Donald er nattevakt på et voksmuseum, og kaoset er komplett når han tror at en gruppe karnevalsfolk er utstillingsdukker der. Ideen til denne historien er det egentlig Barks datter Peggy som hadde, men dette er også en historie som bygger på noe Barks lagde så tidlig som i 1947. Denne kan bl.a. leses i nr.1-2000.
Nr.30-32, Langbein som Mesterbokser
Det viser seg at Langbein er en mesterbokser. Dessverre så er dette kun tilfelle når han tror at motstanderen er slem mot dyr eller barn. Dette oppdager motstanderen, og han klarer å narre Langbein til å tro at han er en engel. Morsom historie tegnet av Don Gunn.
Nr.33, Ole, Dole og Doffen
Morsom historie tegnet av Tony Stobl, der Ole, Dole og Doffen får filmtilbud fra Hollywood, men selvfølgelig klarer Donald å ødelegge det hele.
Nr.34-36, Mikke Mus og den Mystiske Tåken
Nok en god Fallberg/Murry-historie, denne gangen også med Petter Smart. Han har funnet opp en maskin som kan magnetisere tåke, og som noen skurker forsøker å bruke til skumle formål. Mikke og Langbein som vanlig til unnsetning.
Nr.36-38, Onkel Skrue starter en ny Forretning
Donald har funnet opp et nytt mekanisk leketøy, en leketøys-lastebil i voksen størrelse. Den første modellen er laget for penger han har lånt av Skrue. Donald deltar med bilen i et bulldozer-løp i Alaska. Morsom historie av Tony Strobl.
Nr.38-40, Mikke Mus i Jernbanemysteriet
Mikke og Langbein arbeider ved en jernbane som pleide å frate malm fra en gruve som ble nedlagt. Bestemor Duck (!) arvet gruven og bestemmer seg for å ta opp driften igjen, men noen skurker lager vanskeligheter for dem. En utmerket Fallberg/Murry- historie.
Nr.41, Donald Duck - Gode Gjerninger
Nok en Barks 10-sider der han bygger på en historie han har laget tidligere. Donald forsøker å gjøre gode gjerninger, men det ender alltid opp galt, selv om det går bra helt til slutt. Den opprinnelige historien er fra 1943, og kan bl.a. leses i boken 'Gylne Streker'.
Nr.42, Donald Duck - Ponniekspressen
Morsom 10-sider av Barks, der Donald og flere andre skal simulere indianernes overfall på Ponniekspressen. Donald får hovedrollen som postmann, men problemene begynner når han får viktig post å levere i virkeligheten, og de andre ikke tror på ham. Det går så langt at han faktisk blir skalpert!
Nr.44, Donald Duck
Serie av Barks. Ole, Dole og Doffen skal på ekspedisjon til Nordpolen, i regi av Hakkespettene. Donald lurer seg med for å slippe å skrelle poteter (!), men oppdager snart at det finnes værre ting enn det.
Nr.44-46, Onkel Skrue og den Gamle Fiolinen
Utrolig god historie skrevet av Bob Gregory og tegnet av Tony Strobl. Skrue og nevøene drar til Italia på jakt etter dingo-tre som benyttes til å lage noen verdifulle fioliner, og selv om selve treet ikke er så vanskelig å finne, så er det likevel nok av problemer. Historien viser at det var flere enn Barks som kunne lage gode historier på denne tiden.
Nr.46-48, Mikke Mus i Perleøyas Hemmelighet
Nok en lang historie av Fallberg/Murry. Svarte-Petter har stjålet et gudebilde som de innfødte benytter når de skal ofre perler til guden sin. Han er selvsagt ute etter perlene, og Mikke og Langbein må stoppe ham. I episode 2 i denne serien, blir den av ukjent grunn kalt 'På Sukkenes Øy'. Morsomt å merke seg, er at historien refereres til i en senere historie, tegnet av Tello (forfatter ukjent). Denne kunne man lese i nr. 13-15/1973
Nr.48, Donald Duck - Flygende Riddere
Ole, Dole og Doffen er riddere på flygende sleder, og det samme forsøker Donald å være. Barks-historie.
Nr.49-50, Donald Duck - Danser Cha, Cha!
Denne historien er tegnet av Barks, men skrevet av Bob Gregory. Det er juletid, og Donald selger julekort ved dørene, samtidig som han øver seg på å danse Cha-Cha-Cha for å vinne en konkurranse. Han har også lovet å hjelpe med å reise den store julegranen, men ikke alt går etter planen.
Nr.50-52, Onkel Skrue - Isbreens Hemmelighet
Historien er skrevet av Carl Fallberg og tegnet av Tony Strobl. Den handler om at Skrue i sin ungdom hadde gjort et gullfunn, men på vei hjem med gullet, faller sleden hans ned i en is-sprekk. Han merker stedet med geværet sitt, og nå, 50 år senere, har breen kalvet så mye, at han vil finne stedet igjen. Selveste Don Rosa likte denne historien så godt, at han adopterte den i sin egen historie 'Siste Slede til Dawson', som vi bl.a.kunne lese i nr. 35-38/1990. Dette er dermed en av de meget få (eneste?) ikke-Barks-historiene som Rosa baserer sitt forfatterskap på.
Nr.53, Donald Duck - Den Forbudte Dal
Dette året kom det ut 53 nummer i Norge. Det siste nummeret kom ikke ut i Danmark og Sverige, og dermed gikk de glipp av et av de aller beste Donald-bladene gjennom tidene. Bladet inneholder nemlig hele historien 'Den Forbudte Dal' på 26 sider, skrevet og tegnet av Carl Barks. Historien handler om Donald og guttene som reiser til Mellom-Amerika for å finne noen veps som er naturlige fiender til et insekt som ødelegger hele agurk-avlingen. En skurk forsøker å hindre dem i dette, for han har et svært lager a epler i eddik som han ønsker å få solgt når det ikke finnes agurker. På sin leten etter vepsen, kommer Donald&Co over den forbudte dal, der det fortsatt finnes dinosaurer og andre skrekkelige skapninger, og Gurkestad (skurken) leier noen indianere for å hindre våre helter fra å komme ut fra dalen igjen. Don Rosa laget en fortsettelse til denne historien i 'Flukten fra den Forbudte Dalen' som vi kunne lese i nr. 30-31/1999.
Tilbake