Kvalitet | 1960


Som nevnt andre steder, er 1960 et kvalitetsmessig topp-år, hovedsaklig grunnet mange gode historier av Carl Barks og Fallberg/Murry. Det er likevel en del historier som trekker litt ned, og da tenker jeg spesielt på de mange historiene med Fant og Snipp og Snapp. Heller ikke alle historiene tegnet av Jack Bradbury gir den helt store leser-opplevelsen. Disse historiene er aldri direkte dårlige, men denne tegneren faller litt i skyggen av mer profilerte tegnere som Barks, Murry og Strobl.

Kvaliteten er beregnet på følgende måte: Hver historie får en karakter der 1 er det dårligste og 10 er det beste. Denne karakteren blir multiplisert med antall sider historien er på. Dette gjøres for alle historiene i bladet, og disse tallene legges sammen. Summen blir så delt på antall serie-sider i det aktuelle bladet, slik at man da finner en karakter for nevnte blad. Til slutt finnes gjennomsnittskarakteren for alle bladene i den aktuelle årgangen. Det må påpekes at denne karaktersettingen er min egen subjektive oppfatning av hvor gode historiene er, og dette er selvsagt ingen fasit for kvalitet.

Bladene nevnt nedenfor, kan også inneholde noen en-sidere og halv-sidere, men disse er ikke nevnt i oversikten. Noen av historiene det refereres til, vil være omtalt under 'Høydepunkter'. De 3 beste bladene (etter min mening) i 1960, er som følger:
 1. Nr. 53. Karakter 9,58
  Donald Duck - Værprofeten; 7 sider; karakter 8
  Historien er skrevet av Vic Lockman og er tegnet av Carl Barks. Den handler om at Bestemor Duck får en 'værprofet' av Petter Smart. Denne blir festet på taket, og skal kunne forutsi nøyaktig hvilket vær det vil bli, men da gårdens geitebukk hopper opp på taket og forsøker å spise den, blir det en mengde rare værmeldinger.
  Donald Duck - Den Forbudte Dalen; 26 sider; karakter 10
  En herlig Barks-klassiker fra 1956 som fortjener topp-karakteren. Historien handler om Donald som reiser til 'Den Forbudte Dal' der det finnes en mengde forhistoriske skapninger, på jakt etter en veps som kan redde den hjemlige agurkavlingen, se 'Høydepunkter' for nærmere beskrivelse.
 2. Nr. 50. Karakter 8,43
  Donald Duck - Danser Cha, Cha!; 8 sider; karakter 9
  Tredje del av en utmerket historie skrevet av Bob Gregory, tegnet av Carl Barks. Donald har en rekke forskjellige aktiviteter som skal gjøres til jul, samtidig som han skal være med i en dansekonkurranse.
  Mikke Mus - Elghode-mysteriet; 14 sider; karakter 8
  Bra Mikke-historie skrevet av Nick George, tegnet av Paul Murry. Den handler, kort fortalt, om noen skurker som sender elghoder som presanger til diverse velstående folk, men inni elghodet gjemmer en dverg seg, og om natten benytter han anledningen til å stjele verdisakene. Selvsagt klarer Mikke og Langbein å stoppe skurkene.
  Donald Duck - Isbreens Hemmelighet; 4 sider; karakter 9
  Første del av en meget god Donald-historie som inspirerte Don Rosa. Denne er skrevet av Carl Fallberg, tegnet av Tony Strobl. I sin ungdom mistet Skrue sleden sin i en bre-sprekk, og nå, mange år etter gjør han et forsøk på å finne den igjen.
 3. Nr. 26. Karakter 8,34
  Donald Duck - Den Nye Øya; 10 sider; karakter 9
  Barks 10-sider. Skrue oppdager en ny øy, noe som medfører en mengde problemer.
  Langbein; 4 sider; karakter 6
  Langbein-historie skrevet av Carl Fallberg, tegnet av Jack Bradbury. Denne handler om forviklinger som oppstår når Langbein skal passe Bestemor sin kiosk der hun selger epler.
  Snipp og Snapp; 5 sider; karakter 6
  Ekorn-historie, vakkert tegnet av Paul Murry. Snipp og Snapp kjøper en flytur til en nærliggende øy av Per Pelikan, men har ikke noe å betale for tilbaketuren, så de lager seg vinger ved hjelp av fuglefjær de finner der.
  Onkel Skrue - Og Inkagullet; 6 sider; karakter 10
  Siste del av denne flotte Barks-klassikeren der Skrue &Co drar til Andes-fjellene for å finne Inka-indianernes skjulte gullgruver.
  Langbein - I Piratbukta; 7 sider; karakter 9
  Første del av denne herlige historien med Langbein i hovedrollen, skrevet av Carl Fallberg og tegnet av Paul Murry.
De 3 svakeste bladene (etter min mening) i 1960, er som følger:
 1. Nr. 47. Karakter 6,44
  Bestemor Duck; 6 sider; karakter 8
  Denne historien er skrevet av Vic Lockman og tegnet av Carl Barks. Ole, Dole og Doffen besøker bestemoren sin, men treffer snart også på den grinete naboen hennes, men alt løser seg når guttene finner ut den virkelig grunnen til at han er sur.
  Den Lille Snille Ulven - Drømmetyderen; 4 sider; karakter 6
  Storeulv forsøker å fange grisene ved å lure Lilleulv til å tro at han har mareritt, og at dette kan helbredes ved hjelp av grisene. Tegnet av Jack Bradbury.
  Fant; 6 sider; karakter 5
  Det er vinter og faren til Fant er forkjølet. han blir derfor presset til å ha på en genser, noe han ikke har lyst til. Da denne senere blir våt, krymper den til fants størrelse. Al Hubbard selvsagt.
  Snipp og Snapp; 7 sider; karakter 5
  Historie bygget på en tegnefilm, der Donald kjører leketog, og er i kamp med Snipp og Snapp. Tegnet av Phil De Lara.
  Mikke Mus - På Sukkenes Øy/Perleøyas Hemmelighet; 8 sider; karakter 8
  Svarte-Petter har stjålet et gudebilde som de innfødte benytter når de skal ofre perler til guden sin. Han er selvsagt ute etter perlene, og Mikke og Langbein må stoppe ham. Fallberg/Murry.
 2. Nr. 32. Karakter 6,48
  Ole, Dole og Doffen - Og Bestemor; 8 sider; karakter 7
  Historie der Bestemor Duck er læreren til Ole, Dole og Doffen. For å finansiere en skoletur, skal klassen bake og selge kaker, men kakebaking er noe Ole, Dole og Doffen ikke mestrer i det hele tatt. En historie med sterkt kjønnsrollemønster, der gutter ikke skal kunne bake, men må ha hjelp av jentene, som selvsagt er mer egnet til slike ting. På grunn av dette, kommer neppe denne historien til å komme i reprise noen gang. Tegnet av Tony Strobl.
  Fant - Gøy på Landet; 8 sider; karakter 5
  Sedvanlig Fant-historie tegnet av Al Hubbard. Fant er på besøk på en gård, og blir lurt av en rev som er på hønsejakt.
  Snipp og Snapp - I Dyrehagen; 6 sider; karakter 6
  Pent tegnet Snipp og Snapp historie, av Paul Murry. Ekornene kommer til en dyrehage der de blir venn med en elefant, men de treffer også en gretten dyrepasser. Kan også leses i Murrys bok i Hall of Fame serien.
  Langbein - Som Mesterbokser; 5 sider; karakter 8
  Siste del av denne morsomme Langbein-historien, der han er mesterbokser så lenge han tror at motstanderen er slem mot de svake. Tegnet av Don Gunn.
  Donald Duck - Ser Ting; 5 sider; karakter 7
  Første del av en Donald-serie tegnet av Frank McSavage. Ole, Dole og Doffen forsøker å lure Donald til å tro at han ser syner, i håp om at dette vil medføre at han tar dem med på ferietur. For å oppnå dette maler de seg grønne i ansiktene.
 3. Nr. 28. Karakter 6,63
  Onkel Skrue; 6 sider; karakter 7
  B-Gjengen forsøker å stjele pengene til Skrue ved å bruke jordrotter. Tegnet av Tony Strobl.
  Lille Davy; 9 sider; karakter 6
  Uvanlig hovedperson. Lille Davy er speider for nybyggerne, og sammen med Lille Hiawatha må han forsøke å stoppe en krig mellom disse og indianerne. Muligens tegnet av Lynn Karp og Lee Hooper.
  Fant; 6 sider; karakter 5
  Fant må forsøke å redde en kanarifugl fra kattene Si og Am. Al Hubbard.
  Langbein - I Piratbukta; 4 sider; karakter 9
  Siste del av denne herlige historien med Langbein i hovedrollen, skrevet av Carl Fallberg og tegnet av Paul Murry.
  Donald Duck - Og Havfruen; 7 sider; karakter 7
  Første del av en spennende fortelling tegnet av Jack Bradbury. Donald og guttenen hjelper en gammel sjømann å finne en skatt i spøkelsesskipet 'Havfruen'.
Grafen nedenfor viser hvordan kvaliteten har endret seg i den perioden denne nett-siden omhandler:


tilbake