Høydepunkter | 1961

Nr.2-4, Onkel Skrue og det Store Dampskipsracet
Den første lange Barks-klassikeren dette året. Skrue og en annen rikmann bestemmer seg for å fullføre et gammelt elverace som onklene deres påbegynte for mange år siden, men som aldri ble fullført da båtene enten sank eller gikk på grunn. Premien er slottet Løvenborg. Historien ble senere referert til i Don Rosas serie om Skrue McDucks Liv og Levnet
Nr.3, Onkel Skrue - 'Peg-Leg'-Gruvens Hemmelighet
Skrue og nevøene leter etter en forsvunnet gull-gruve, og må begynne å handle med rotter for å få tak i gullet. Barks 10-sider.
Nr.4, Donald Duck - Villfolen
Her dukker det opp en riktig gammel Barks-historie fra 1945. Donald skal forsøke å temme en villhest, noe som viser seg mer vanskelig enn først antatt. Barks lagde senere en 'remake' av denne historien, og den kunne vi første gang lese i nr. 36-1959
Nr.4-6, Mikke Mus - Den Tapre Lille Skredderen
Dette er tegenserieversjonen av tegnefilmen med samme navn. Mikke er en landsens skredder som får i oppgave å kvitte seg med en kjempe som herjer i landet. Alle tror han har drept 7 kjemper tidligere, mens det i virkeligheten bare var fluer. Ukjent tegner i denne historien, men vedkommende gjør en god jobb, og det er morsomt å lese denne versjonen.
Nr.5, Donald Duck - I Styggstupet
Gammel Barks-klassiker fra 1945 der Donald skal passe guttene i ødemarken, men trengs mest å passes selv. Barks lagde senere en ny versjon av denne historien, og den kan leses i nr. 19/1960.
Nr.6, Onkel Skrue - Hunden fra Wiskerwille
Relativt kort Barks-historie, men som likevel forteller ganske mye om opphavet til Skrue. Han og nevøene drar tilbake til Skottland for å finne familie-tartanen til Skrue. Vi får høre om Wiskerwille-klanen som alltid forfulgte McDuck-klanen, og vi får høre om den skrekkelige hunden som jagde McDuck'ene ut av Skottland. Don Rosa refererer til denne historien i 'Den Siste av McDuck-klanen' som vi bl.a kunne lese i bilaget som var med i nr. 43/1992.
Hunden fra Wiskerwille
Nr.6-8, Onkel Skrue - Tilbake til Fortiden
God Barks-historie om Donald og Skrue som blir hyptonisert til å se hva deres forfedre opplevde. Disse var mannskap på et sjørøverskip, og de gravde ned en skatt på Ensomhetsøya. Denne skatten forsøker Donald og Skrue å finne igjen. Historien er med på å danne grunnlag for en del av stamtreet til Donald og Skrue.
Nr.8, Mikke Mus - Trollmannens Hjelper
Tegneserieversjon av den mest berømte sekvensen fra filmen Fantasia, med Mikke som trollmannens læregutt. Her utmerket tegnet av Paul Murry.
Nr.10-12, Onkel Skrue - Får en Konkurrent
Vi møter Gulbrand Gråstein i den første historien som er laget med denne figuren, selv om det i norsk Donald-sammenheng faktisk er andre gangen. Han går her under navnet Flintus Gullglans, som nok er et navn tettere opp til hans originale. Skrue og Gulbrand/Flintus konkurrerer om hvem som er rikest, og da det viser seg at de er like rike i alt mulig, er det lengden på hyssingrullene som blir avgjørende. Dette skal avgjøres ved å rulle nøstene utover i Afrikas villmark, men feige knep er også tillatt.
Nr.12, Donald Duck i det Fine Selskap
Takket være Donalds suksess som kjemiker, er han blitt bedt i et fint selskap. Betingelsen er at han klarer å lage et middel som hjelper damene som skal holde danseoppvisning for en innbedt sultan, mot såre føtter. Problemene starter når middelet blir forvekslet med noe supergummi som Donald også har funnet opp. Morsom historie tegnet av Tony Strobl.
Nr.12-14, Mikke Mus og den Store Frimerkejakten
Et verdifult frimerke blir ved et uhell brent opp, og Mikke og Langbein drar til Bananøyene for å finne et nytt. Der kommer de i klammeri med noen smuglere. Nok en god Fallberg/Murry-historie.
Nr.14-16, Donald Duck og Kra-Kra Diamanten
Donald og guttne må reise til Nordpolen for å få fatt i en diamant til Skrue, men B-Gjengen har andre planer. Usedvanlig uredelig teknikk fra Skrue sin side. Han får en hypnotisør til å sørge for at Donald blir satt i gjeld, slik at han er nødt til å ta Skrue sitt oppdrag for å bli gjeldfri. Historien er tegnet av Stobl.
Nr.16, Donald Duck som Smed
Nok en Barks-historie med Donald som ekspert, denne gangen smed. Den vanlige oppbyggingen av disse historiene, er at han i de første oppdragene utfører jobben utmerket, men når han får den store oppgaven til slutt, blir det katastrofe. I denne historien har Donald derimot problemer med å utføre alle oppgavene. Han får likevel oppdraget med å smelte om kanonen Baldrian til plogjern, men da det viser seg at den fortsatt er ladd, er katastrofen et faktum.
Nr.17, Donald Duck og Sargassohavets Hemmelighet
God historie tegnet av Strobl. Skrue og guttene forsøker å vinne ut gull ved hjelp av tang i Sargassohavet, og B-Gjengen er også på pletten.
Nr.18, Donald Duck og Stålvinge
Donals skal forsøke å trene en falk til å være med i en fallskjermhopp-oppvisning, men fuglen er ikke spesielt modig. Søt Barks 10-sider.
Nr.18-20, Onkel Skrue - Rørledning til Besvær
Nok en utmerket, lang Barks-fortelling. Denne gangen handler det om Skrue som skal pumpe olje inn i et krater i Sahara, men så viser det seg at det er bebodd av små ørkenboere. Dette er en av de mange Barks-historiene der de små og svake (ørkenboerne) må kjempe mot de store og mektige (Skrue), og det gjøres da også et poeng av dette, da Skrue (og tildels Donald) blir betraktet som stor, i motsetning til Ole, Dole og Doffen, og selvsagt ørkenboerne.
Nr.19, Petter Smart - Bråkebryteren
Meget morsom historie av Barks med Petter, Donald og guttene. Forretningene til Petter går dårlig, så han ser seg nødt til å ta frem en håndkjerre, og rope ut "OPPFINNELSER! OPPFINNELSER! SKAL DET VÆRE EN FIN FERSK OPPFINNELSE IDAG?". Etter å ha støtt på en sur nabo, blir Petter nødt til å finne opp Smileseler, en av hans enkleste, men mest klassiske oppfinnelser. Så treffer han på Donald, som vil ha en oppfinnelse til å slå av bråket som guttene lager. Petter leverer, og guttene tror de er blitt døve! Fullt virvar blir det når det bryter ut brann, men ingen klarer å få varslet brannvesenet, fordi all lyd er slått av. Imens, i bakgrunnen, er Lille Hjelper og Bolivar, og de spiller Dam (!!!), og disse er da også de eneste som klarer å holde roen, og redde dagen. Mesterlig!
Nr.20, Donald Duck - Hundesitteren
Donald skal passe hunden mens eierne er i operaen, og problemene oppstår når Donald må bade den, og benytter hårfjerner i stedet for shampo (tror han). En 'remake' av denne historien ble laget senere, denne gangen tegnet av Stobl. Denne kan leses i nr. 25/65.
Nr.23, Donald Duck - Stjernefotografen
Ole, Dole og Doffen vinner et undervannskamera, og Donald ønsker å bruke det til å ta bilde av en sjøorm. Barks.
Nr.25, Mikke og Langbein
Mikke, Langbein og Pluto drar på ferietur nedover en elv på en flåte. Historien er skrevet av Hubie Karp og tegnet av Bill Wright. Den er opprinnelig laget i 1943, noe selve historien bærer preg av, da det bl.a. nevnes streik, bensinrasjonering og regjeringens pålagte begrensning når det gjelder feriering.
Nr.28-30, Mikke Mus Oppklarer en Gammel Forbrytelse
Mikke og Langbein drar til Tømmerby for å forsøke å renvaske Langbeins onkel som ble anklaget for å ha begått et overfall. Fallberg/Murry. Historien kan også leses bl.a. i nr.22-24/1982.
Nr.29, Onkel Skrue - Pepper fra Polynesia
Morsom historie tegnet av Tony Strobl. Skrue har funnet opp en ny krydder-rett, men vil gjerne ha med pepper fra Polynesia for å gjøre retten perfekt. Skrue med familie reiser derfor til dette land for å skaffe krydderet, noe som viser seg å være vanskelig.
Nr.30-32, Donald Duck og Steinpengemysteriet
Nok en historie tegnet av Strobl. Skrue og familien er på en fjern øy for å lete etter noen gigantiske penger av gull som de innfødte brukte tidligere, men oppdager snart at gull er forbudt på denne øyen.
Nr.34, Donald Duck
Donald og guttene reiser ut i ørkenen med edelstein-sliperen sin, for å lete etter verdifulle steiner. Skrue dukker opp og vil bruke maskinen til å pusse noen diamanter her, men da maskinen står på for lenge, blir de alt for mye slipt, og Donald er i knipe. En Barks 10-sider, ikke av de beste han lagde. Kan også lese i nr. 45/86.
Nr.36, Onkel Skrue på Revejakt
Nok en 'remake' fra Barks. Mange kjenner nok den klassiske historien om Donald på revejakt, der han må fange en rev for onkel Skrue for å bevise at det er sportsmenn i familien, slik at Skrue kan gjøre en viktig forretning, og der guttene forsøker å hjelpe Donald med en nesten tam rev. Denne historien er nesten helt lik, bare at denne gangen er det Skrue selv som må fange reven. Den opprinnelige historien er nok å foretrekke, og kan bl.a. leses i nr. 6/1949.
Nr.38-41, Onkel Skrue - Cobolas sju Byer
Et av de store høydepunktene dette året, for her får vi Barks på sitt beste. Skrue begynner å bli lei av å ha en finger med i absolutt alt som har med forretninger å gjøre, og bestemmer seg derfor for å dra ut i ørkenen sammen med Doanld og guttene, for å lete etter indianske pilspisser, noe som er en av de få tingene han ikke har forretning på. Dette viser seg å kunne bli mer lønnsomt enn først anntatt, da de snart kommer på spor etter Cibolas sju byer og de ufattelige rikdommene som skjuler seg der. Problemet er bare at de får B-Gjengen i hælene. Litt uvanlig slutt for en lang Barks-historie, da Skrue ikke får tak i rikdommene, men glemmer hele byen takket være B-gjengens grådighet. Petter Smart gjør en liten gjesteopptreden innledningsvis i denne historien, og dette er vel den eneste av Barks lange historier der denne figuren er med.
Nr.40, Donald Duck - Motvillig Etterfølger
Morsom Barks-historie der Donald skal lære hvordan det er å være sjef, da han skal overta Skrues formue en dag. Donald derimot er ikke så innstilt på å lære dette, men må bli med Skrue til Kongo da det er problemer med diamantgruvene der. Interessant å merke seg at i denne historien er det aldri snakk om eventuelle andre arvinger til Skrues formue, noe som har vært et tema i diverse andre Barks-historier.
Nr.41, Donald Duck - Ballonggalskap
En merkelig, men litt morsom Barks-historie der Petter Smart finner opp en ny super-gass som Donald fyller i en kjempeballong som ligner ham selv, dette for å kunne holde øye med nevøene.
Nr.41-45, Mikke Mus og Torsdag
Usedvanlig lang historie, tegnet av Paul Murry og skrevet av Merrill De Maris. Historien bygger på en gammel historie fra 1938, skrevet av samme forfatter, men tegnet av Floyd Gottfredson. Denne historien er igjen basert på Robinson Crusoe, og Mikke møter den innfødte Fredag. I denne nye historien derimot, får Mikke besøk av Fredags nesten-tvillingbror Torsdag. Han kan ikke snakke, og trenger oppdragelse ifølge brev fra Fredag. Historien inneholder mye komikk, da Torsdag misforstår det meste som har med det moderne samfunnet å gjøre. Han forsøker å spise Mikkes gullfisk, kaster spydet sitt inn i Mikkes TV, da det vises en løve på skjermen, han forsøker å koke Pluto, spiser opp en hel bryllupskake, og lager generelt masse problemer for Mikke. Derimot har han en uforklarlig respekt for Langbein. Årsaken til dette viser seg på slutten, da Langbein tydeligvis ligner veldig på en Totempel fra Torsdags hjemland. En av de morsomste Mikke-historiene som har vært laget!
Nr.45-47, Onkel Skrue - Genghis-Khans tapte krone
God historie laget av Barks. Skrue, Donald og nevøene er i Asias fjell for å finne igjen Genghis Khans tapte krone som er stjålet fra Skrue. Den mistenkte er ingen ringere enn Den Avskyelige Snømann!
Tilbake