Høydepunkter

Nr.52-3, Onkel Skrue og Pygméindianernes Land
God start på dette året med denne mesterlige Barks-historien, som egentlig begynte i siste nummer året før. Skrue er lei av den moderne sivilisasjons støy og forurensning, og kjøper derfor et stort landområde i ødemarken (av Fortau-Sam Eiendomsmekler). Det viser seg snart at landområdet ikke er så folketomt som først antatt, da det bor en stamme pygméindianere der som snakker i rim og lever fullstendig i pakt med naturen. Indianerne ser på Skrue og Co som inntrengere, og kan nok ha rett i sine bange anelser da Skrue hele tiden kommer med antydninger som at han vil ha leie av dem, at de må løse jaktkort, og at de kunne ha fått gode jobber hos ham når han begynner med gruvedrift der. Skrue derimot mener at han har rett til landet han har kjøpt, og sterk er dialogen mellom ham og indianerhøvdingen: Skrue - 'Jeg har kjøpt det! Se her er kjøpekontrakten!'. Høvding - 'Hvem har skrevet disse tegn? Solen eller himlens regn? Fugl i sky og fisk i vann, har de gitt deg dette land? Vindens sus ved aftentid, eller vintersnøen hvit? Eller kanskje lyn og torden, sa at kjøpet var i orden?'. Skrue - 'Det var Fortau-Sam, eiendomsmegleren, hvis du endelig vil vite det!'. Høvding - 'Et papir med skrift-tegn på, tror du dyr kan det forstå. Tror du elgen her, min bror, godtar eiendomsmeglerord?'. Ingen, Ingen, Ingen kan, selge dette frie land'. Her har oversetteren gjort en meget god innsats. Da Skrue og indianerne senere blir venner, etter at de har hjulpet indianerne med å fange en kjempestør, sier Skrue: 'Jeg skal ikke sette opp fabrikker og bedrfter - Tror jeg!'. Mesterlig!
Nr.8, Petter Smart - Uutholdelig Sterk
Morsom Barks-historie med Petter Smart i hovedrollen. En av B-gjeng-medlemmene blir sparket ut av gjengen, og da karen treffer Petter, tvinger han oppfinneren til å finne opp noe som gjør han smart. Virkningen varer derimot ikke lenge, og Petter er redd for at gjengen skal hevne seg, og derfor lager han en maskin slik at han blir supersterk. Å hamle opp med B-gjengen blir ingen sak, men Petter oppdager snart at han ikke klarer å styre kreftene, og mister derfor vennene sine. Problemene løser seg når han klarer å rulle en kjempestein foran en lekk demning, og bruker opp kreftene på dette.
Nr.8-10, Mikke Mus og Ananastyvene
Mikke og Langbein er på Hawaii for å oppklare noen mystiske ananastyverier fra en plantasje som eies av en venn av Mikke. Arbeiderne legger skylden på menehunene, noen bitte små folk som ingen har sett før. En Fallberg/Murry - historie.
Nr.9, Donald Duck som Turist
Barks-historie om Donald som er turist og forsøker å knabbe med seg diverse ting som suvenirer fra stedene han er på. Problemene begynner på alvor når han forsøker å få tak i en rose fra en av de lokale senorita'ene. Dette er også en remake av en gammel Barks-klassiker fra 1945, som på norsk heter 'Donald Duck i Julestemning'. Denne historien ble ansett for å være så voldelig, at den ble ikke utgitt i Norge før i nr. 50/2001, og noe av årsaken til at denne ikke ble utgitt tidligere, var vel også at handlingen foregår i juletiden.
Nr.10, Donald Duck - Fremtidsutsikter
Morsom historie av Barks. Petter Smart finner opp en teleportør. Denne består av to maskiner, og når man slipper noe oppi den ene, kommer den ut igjen i den andre, selv om denne står et annet sted. Donald ønsker å drive ap med nevøene, ved å plutselig komme ut av den ene maskinen som han plasserer i stuen, men problemet er at midt under overføringen, blir det strømbrudd, slik at bare halve Donald kommer ut. Morsomt å merke seg, er at oppfinnelsen også er med i historien 'Donald for en Dag', skrevet av nordmannen Olaf Solstrand. Denne historien kunne vi lese i nr. 26/2003.
Nr.13-15, Mikke Mus og den Underlige Hvirvelstrømmen
Her dukker en gamme historie fra 1953 opp. Den er skrevet av Fallberg, men denne gangen er den tegnet av Dick Moores, ikke Murry. Mikke og Langbein forsøker å hjelpe en professor med å finne igjen en skatt, som professoren tidligere hadde oppdaget i bunnen av en virvelstrøm. Svartepetter er selvsagt også ute etter skatten. Dette er en av de første, lange Mikke Mus-seriene Fallberg skrev. Tello tegnet senere en remake av historien. Denne kan leses i nr. 26-27/1978.
Nr.16-17, Onkel Skrue og Ungdomskilden
Skrue kjøper opp noen mål land av sumpen i Florida, i området der det visstnok skal befinne seg en Ungdomskilde. Skrue og nevøene kommer snart over en liten øy i sumplandet der det befinner seg noen rustningskledde unggutter. Det viser seg etterhvert at guttene var soldater i den Spanske hær for 450 år siden, og at de har vært strandet på øyen siden den gang, ute av stand til å komme til fastlandet, for da ville de blitt babyer før de rakk frem. Brukbar Barks-historie.
That's no Fable
Nr.18, Donald Duck
Barks 10-sider med et ikke altfor originalt plot. Ole, Dole og Doffen vil bruke pengene sine til Hakkespettenes klubbhus, men Donald trenger pengene til en Nistekurvfest med Dolly. Guttene forsøker å forhindre at Donald og Dolly kommer frem til festen, slik at de kan få pengene sine igjen. Barks brukte tilsvarende plot flere ganger, og det samme har diverse andre Donald-forfattere gjort.
Boxed-in
Nr.19, Donald Duck - Fiskeskipperen
Donald og guttene skal vinne en fiskekonkurranse for Skrue, og får hjelp av Petter Smart, som er det 'hemmelige våpenet'. Barks.
The Madcap Mariner
Nr.20, Donald Duck - Rakettsabotøren
Bra 10-sider av Barks. Donald har jobb som kostemann på et rakettsenter. Alle rakettene eksploderer, og det fryktes sabotasje. Doanld og guttene klarer derimot å finne synderen. Litt morsom satire i denne historien, da basens general virker mer opptatt av Donalds store kosteforbruk, enn alle rakettene som blir ødelagte, men man skal jo spare penger. En av vitenskapsmennene i denne historien finner man forresten igjen i en historie i Pockertbok nr. 51.
Missile Fizzle
Nr.21-23, Onkel Skrues Pengebeholder
Lang Barks-historie der vi møter bestefaren til B-Gjengen for første gang. B-Gjengen forsøker å tømme pengebingen til Skrue ved å bore hull i den nedenfra, men Skrue finner en gammel tunell som han kan redde pengene ut med. Han gjemmer deretter pengene sine på en annen eiendom, men det viser seg at her har bestefaren til B-Gjengen bodd, og dermed blir skjulestedet oppdaget. Et morsomt poeng er at tunellen stammet fra gamle Andeby Festning som tidligere lå der pengebingen nå ligger, noe som Don Rosa har benyttet seg av i historien 'Kong Skrue den Første'. Denne kunne vi lese i bilaget i nr. 39/1991.
Nr.27, Onkel Skrues
Barks-historie der både Donald og Skrue deltar i et billøp med gamle veteranbiler, og der alt er tillatt. Et morsomt poeng, er at Don Rosa refererte til bilen i historien "Verdensrommet slår tilbake", som vi kunne lese i nr. 33-35/1997. Bildene ved siden av er først fra Barks-historien, og så fra Rosa-historien.

Nr.27-29, Mikke Mus og Kubein-Gjengen
En litt merkelig historie av Falleberg/Murry, der den beryktete Kubein-Gjengen ønsker å male månen svart, slik at de kan lettere gjøre sine lyssky forretninger. Til dette trenger de litt ufrivillig hjelp av Petter Smart. Det blir kappløp til månen, der Mikke og vennene hans forsøker å stoppe skurkene. Litt av et plot! Historien er merkelig på mer enn en måte, for mellom første og andre kapittel, skifter plutselig Petter hårfrisyre! I første kapittel kar han litt halvlangt hår, slik Barks tegnet ham i de første historiene, mens i kapittel 2 og 3, kan det virke som om han er blitt omtegnet. Derimot når vi kun ser ham som silhuett, har han fortsatt halvlangt hår. Se forskjellen i tegningene ved siden av. Raketten som de bruker, blir forresten referert i en senere historie, tegnet av Tello. Denn kunne vi lese i nr. 3-5/1984.

Nr.29, Onkel Skrue - Gudemysteriet
En lang Barks-fortelling, presentert i sin helhet i dette nummer. Andeby har fått en nabo på himmelrommet, og det viser seg at det er en slags versjon av Valhall, der Skrue og nevøer møter Tor og Balder og andre. Selvsagt er det også gull der, noe som interesserer Skrue mest.
Nr.30-32, Onkel Skrue - Himmeløya
Nok en meget god Barks-klassiker, også denne gang litt science-fiction-preget. Skrue ønsker å gjemme pengene sine blandt asteroidene, og leter etter en passende, øde asteroide. Først finner de derimot en liten planet som er som et paradis, med bugnende frukter. I kort avstand fra denne, finner Skrue det perfekte gjemmested, en stein-asteroide der kun noen få fugler hekker. Ironisk nok så finnes det her også et folkeslag som lever av eggene til fuglene, og er ute av stand til å komme seg til den gode planeten rett ved siden av, og saken blir ikke bedre da Donald ved et uhell kommer til å skremme fuglene. Skrue får da et moralsk dilemma, hjelp stakkarne med å komme seg over til den andre planeten, eller gjemme pengene sine, og som den gode moralist som Barks ofte var, lar han selvsagt Skrue hjelpe folkene.
Nr.32, Mikke og Donald i Ferieland
Dette må nok være den merkeligste historien dette året, og få historier har så mange forskjellige figurer med. Donald, Mikke, Ole, Dole, Doffen, Skrue, Dolly, Petter Smart, Langbein, Minnie, Tipp, Topp, Pluto, Bestemor Duck og Anton reiser på ferietur sammen til Ferieland. Der støter de på den onde heksen fra Snøhvit, og hun forsøker å hindre våre venner å ha det hyggelig der. For å hjelpe seg, har hun med seg skurker som Kaptein Krok, Storeulv, Svarte-Petter og B-Gjengen. Disse skurkene finner etterhvert ut at Ferieland er så hyggelig, at de heller vil være der enn å gjøre skurkestreker. Bare heksen holder stand til slutt. Historien har også en morsom kommentar fra Mikke, der han sier: "Jeg vet litt om trolldom... Jeg har vært læregutt hos en heksedoktor!", en klar referanse til Fantasia-filmen med Mikke som trollmannens læregutt. Denne lange historien er tegnet av Tony Strobl.
Nr.33-35, Mikke Mus - De Vises Sten
Mikke og Langbein reiser til et fjernt land for å finne 'De Vises Sten', en stein som kunne forvandle metaller til gull. Svarte-Petter dukker opp i El Scorpios skikkelse, og fanger våre venner. Da de klarer å rømme, blir de overrasket av en sandstorm, og denne avdekker noen gamle ruiner, og her finner Mikke og Langbein den berømte steinen. Selvsagt dukker skurkene opp igjen, og de stjeler steinen, men det viser seg at bruken av denne har en viss bi-effekt... Fallberg og Murry.
Nr.39, Donald Duck - Detektiv Gløgg
Donald er blitt detektiv og skal passe på opalen som Skrue skal gi til kong Tumul Batriputt av Sarong under en høytidlig overrekkelse. Opalen er litt spesiell, da den har en viss hypnotisk effekt når solen skinner på den. B-Gjengen er på plass, gjemt i en kjempestor kake, for å stjele opalen. Barks 10-sider, ikke av de aller beste.
Nr.39-41, Mikke Mus - Det Store Gi-Bort-Mysteriet
Noen skurker har fått fatt i en blomst der lukten av denne medfører at alle som kommer i nærheten får lyst til å gi bort tingene sine. Mikke og Langbein løser selvsagt saken. Fallberg/Murry-historie.
Nr.42-44, Onkel Skrue - Gullklumpbåten
God og morsom Barks-klassiker med Skrue, Donald og Anton i hovedrollene. Vanligvis er det Donald som konkurrerer med Anton, men denne gangen må Skrue sette sin erfaring og kløkt opp mot Antons uutholdelige hell. Alle reiser til Alaska for å være med i en konkurranse om å finne den største gull-klumpen. Skrue holder nesten på å gi opp, da Anton klarer å stikke av med gull-klumpen som egentlig var Skrues, men han klarer likevel å vinne med stil til slutt.
Nr.45-49, Mikke Mus og Damene som ble Vekk
Usedvanlig lang historie, tegnet av Paul Murry. Årsaken til dette, er at historien er en re-make av en gammel historie av DeMaris/Gottfreson, men selv om originalen absolutt er å foretrekke, så gjør Murry en god jobb her. Historien handler om at noen damer på mystisk vis blir bortført fra en ranch, for å bli krevd løsepenger for. Mikke får hjelp av Klara Ku for å sette en felle for skurken, som selvsagt er Svarte-Petter.
Nr.51, Donald Duck - Godesklubben "Sørpå"
Lang, morsom historie skrevet av Bob Gregory, tegnet av Tony Strobl. Skrue ønsker å bli medlem i en fornem klubb, men for å kvalisere seg, må han eie et gammelt gods. Tilfeldigvis dukker et gammelt skjøte opp, og eiendommen ligger sørpå, men de vet ikke at det er snakk om Sydpolen. Donald blir sendt avgårde som bestyrer, og finner ut at det eneste som kan dyrkes der, er små mengder av lav, som i gamle dager ble brukt til pudring av parykker. Å bli medlem er heller ikke så enkelt, da sekretæren i klubben ikke liker Skrue, og forsøker å hindre ham medlemskap.
tilbake