Kvalitet | 1962


Fortsatt en bra årgang, men lokevel noe nedgang fra året før. Mye av årsaken er at vi nå får de første elementene av den kommersialistiske bølgen som senere skulle gjøre seg mer fremtredende.

Kvaliteten er beregnet på følgende måte: Hver historie får en karakter der 1 er det dårligste og 10 er det beste. Denne karakteren blir multiplisert med antall sider historien er på. Dette gjøres for alle historiene i bladet, og disse tallene legges sammen. Summen blir så delt på antall serie-sider i det aktuelle bladet, slik at man da finner en karakter for nevnte blad. Til slutt finnes gjennomsnittskarakteren for alle bladene i den aktuelle årgangen. Det må påpekes at denne karaktersettingen er min egen subjektive oppfatning av hvor gode historiene er, og dette er selvsagt ingen fasit for kvalitet.

Bladene nevnt nedenfor, kan også inneholde noen en-sidere og halv-sidere, men disse er ikke nevnt i oversikten. Noen av historiene det refereres til, vil være omtalt under 'Høydepunkter'. De 3 beste bladene (etter min mening) i 1962, er som følger:
 1. Nr. 29. Karakter 8,45
  Onkel Skrue - Gudemysteriet; 14 sider; karakter 10
  Andeby har fått en nabo på himmelrommet, og det viser seg at det er en slags versjon av Valhall, der Skrue og nevøer møter Tor og Balder og andre. Selvsagt er det også gull der, noe som interesserer Skrue mest.
  Langbein; 8 sider; karakter 7
  Langbein jobber som spøkelsesutrydder, og får i oppdrag å finne et spøkelse som egentlig bare er en apekatt. Tegnet av Jack Bradbury, skrevet av Vic Lockman.
  Bestemor Duck; 4 sider; karakter 7
  Det blir funnet olje i brønnen til Bestemor Duck, og hun får råd til å kjøpe masse moderne jordbruksmaskiner, men verken hun eller dyrene er særlig fornøyde. Tegnet av Jack Bradbury.
  Mikke Mus og Kubein-Gjengen; 6 sider; karakter 8
  Siste del av en litt merkelig historie av Falleberg/Murry, der den beryktete Kubein-Gjengen ønsker å male månen svart, slik at de kan lettere gjøre sine lyssky forretninger. Til dette trenger de litt ufrivillig hjelp av Petter Smart. Det blir kappløp til månen, der Mikke og vennene hans forsøker å stoppe skurkene.
 2. Nr. 27. Karakter 8,15
  Onkel Skrue; 10 sider; karakter 9
  Barks-historie der både Donald og Skrue deltar i et billøp med gamle veteranbiler, og der alt er tillatt.
  Mikke Mus; 7 sider; karakter 8
  Mikke og nevøene er på tur til Hawaii, og Mikke bestemmer at de skal leve av den maten naturen og sjøen gir dem der, noe som viser seg å være vanskelig. Carl Fallberg og Paul Murry.
  Dolly Ducks Dagbok; 4 sider; karakter 8
  Dolly tror at Bestemor Duck har det vanskelig på gården, så hun tar med seg Anton dit for at hun skal få litt hell, men det viser seg snart at det blir for mye av det gode. Skrevet av Vic Lockman, tegnet av Carl Barks.
  Langbein; 4 sider; karakter 7
  Ferdinand bestemmer seg for å gjøre Langbeins spesielle kjøredoning sikrere, noe som ikke passer Langbein så godt. Tegnet av Tony Strobl.
  Mikke Mus og Kubein-Gjengen; 7 sider; karakter 8
  Første del av en litt merkelig historie av Falleberg/Murry, der den beryktete Kubein-Gjengen ønsker å male månen svart, slik at de kan lettere gjøre sine lyssky forretninger. Til dette trenger de litt ufrivillig hjelp av Petter Smart. Det blir kappløp til månen, der Mikke og vennene hans forsøker å stoppe skurkene.
 3. Nr. 16. Karakter 8,13
  Onkel Skrue og Ungdomskilden; 9 sider; karakter 10
  Skrue kjøper opp noen mål land av sumpen i Florida, i området der det visstnok skal befinne seg en Ungdomskilde. Skrue og nevøene kommer snart over en liten øy i sumplandet der det befinner seg noen rustningskledde unggutter. Det viser seg etterhvert at guttene var soldater i den Spanske hær for 450 år siden, og at de har vært strandet på øyen siden den gang, ute av stand til å komme til fastlandet, for da ville de blitt babyer før de rakk frem. Første del. Carl Barks selvsagt.
  Den Lille Snille Ulven; 7 sider; karakter 6
  Inspirert av eventyret om Lille Rødhette, later Storeulv som om han er bestemoren til Lilleulv, og at hun er blitt skadet. Når Lilleulv besøker den skadete, ber Storeulv om musikk, og dermed henter sønnen grisene slik at de kan spille for bestemoren, men Storeulv ønsker bare å fange grisene. Tegnet av Jack Bradbury.
  Mikke Mus; 11 sider; karakter 8
  Mikke får i oppdrag å kjøpe et skip for en bekjent, men vet ikke at båten brukes av Svarte-Petter for smugling av pelser. Tegnet av Paul Murry.
  Petter Smart og Mikke Mus; 5 sider; karakter 8
  Petter har funnet opp en slags firkantet kloss som spretter, og forsøker å finne noe fornuftig den kan brukes til. Skrevet av Vic Lockman, tegnet av Carl Barks.
De 3 svakeste bladene (etter min mening) i 1962, er som følger:
 1. Nr. 36. Karakter 5,69
  Donald Duck; 10 sider; karakter 3
  Kommersialismen er kommet til bladet, og den begynner her! Historie skrevet av Knut Dokker og tegnet av Nils Rydahl. Donald forsøker seg som kunstmaler uten hell, og ender til slutt opp som maler av hus, uten at dette går noe bedre.
  Den Lille Snille Ulven - Teaterbåten Jr.; 8 sider; karakter 7
  Lilleulv og grisene setter opp et teaterstykke på en flytende teaterbåt de har laget. Stykket handler om ulven og grisene, men Storeulv blander seg inn i det og vil fange grisene. Skrue (!) dukker opp og redder dem. Tegnet av Paul Murry.
  >
  De Syv Små Dverger og Mikke Mus; 8 sider; karakter 6
  De syv små dverger har problemer med en bjørn, men snart dukker Mikke Mus opp. Han skal være treneren dens, og sammen hjelper de hverandre til å fange den igjen.
  Dolly og Onkel Skrue - Teaterbåten; 6 sider; karakter 8
  Nok en historie i serien om Teaterbåten. Skrue styrer båten, mens Dolly, Minni, Klara Ku og Klara Klukk står for underholdningen. B-Gjengen dukker opp og problemene begynner. Dette er første del av historien. Tegnet av Tony Strobl.
 2. Nr. 45. Karakter 5,81
  Donald Duck; 10 sider; karakter 3
  Donald, nevøene og Anton er med i en skattekartkonkurranse for å vinne 500 kroner. Skrevet av Knut Dokker, hjelpeløst tegnet av Nils Rydahl.
  Petter Smart - Snar-veien; 7 sider; karakter 7
  Petter får i oppdrag å lage en veileggingsmaskin for å kunne lage en ny vei i en fart, men maskinen løper løpsk og lager veien rett igjennom husene til oppdragsgiverne. Tegnet av Tony Strobl.
  Fant - Dumbos Dilemma; 7 sider; karakter 5
  En balansekunstner bedøver Dumbo slik at han stadig forsover seg. Dette gjør mannen fordi han vil være hovedattraksjonen på sirkuset i stedet for elefanten, men Fant sørger for at han blir avslørt.
  Mikke Mus og Damene Som Ble Vekk; 8 sider; karakter 9
  Historien handler om at noen damer på mystisk vis blir bortført fra en ranch, for å bli krevd løsepenger for. Mikke får hjelp av Klara Ku for å sette en felle for skurken, som selvsagt er Svarte-Petter. Første del. Skrevet av Merrill De Maris, tegnet av Paul Murry.
 3. Nr. 41. Karakter 6,03
  Donald Duck - Camping-mysteriet; 12 sider; karakter 3
  Donald og guttene er på camping-leir hvor det foregår en del tyverier. Det viser seg snart at det er en gjeng med bjørner som er synderne. Skrevet av Knut Dokker, tegnet av Nils Rydahl. Dette er en 're-make' av en historie Dick Moores tegnet i 1953.
  Den Lille Snille Ulven - Storeulvs Gode Gjerning; 4 sider; karakter 7
  Lilleulv skal spille skurken i en teater-rolle, men Storeulv synes ikke han virker slem nok, så det hele ender med at han kommer i klammeri med Bamse, og hele forestillingen blir ødelagt. Dette viser seg å være heldig, da bygningen like etterpå raser sammen på grunn av termitter, og som 'belønning' for Storeulv lov a bli med i foreldrerådet. Tegnet av Paul Murry.
  Ole, Dole og Doffen - Filmstjernen Raptus; 8 sider; karakter 8
  Ganske morsom historie om Raptus som er drama-lærer for klassen til guttene. Når et film-team kommer til skolen for å gjøre opptak, klarer han ødelegge dette ved at han tror han er et geni innenfor dette området. Tegnet av Tony Strobl.
  Mikke Mus; 8 sider; karakter 8
  Noen skurker har fått fatt i en blomst der lukten av denne medfører at alle som kommer i nærheten får lyst til å gi bort tingene sine. Mikke og Langbein løser selvsagt saken. Fallberg/Murry-historie. Siste del.
Grafen nedenfor viser hvordan kvaliteten har endret seg i den perioden denne nett-siden omhandler:


tilbake