Tegnere

Bare gode tegnere på listen dette året, noe som igjen understreker hvor lesbar denne årgangen er.
Dette er Tony Strobl sitt store år, og aldri før eller senere vil hans andel være så høy som dette. Han er på en klar førsteplass her med hele 35% av sidene. Ingen tegner har noensinne vært så markert i en årgang som dette. I tillegg er det ofte meget høy kvalitet på de historiene vi får se fra Strobl dette året.
Også Paul Murry var meget profilert dette året med hele 21% av sidene, noe som gjør dette året til det året denne tegneren ble mest benyttet. Når man i tillegg tenker på at mye av det vi får se fra hans hånd dette året, er gamle ting fra 50-tallet der han var på sitt aller beste, gjør at her er det mye underholdende lesing, og la oss ikke glemme hans utmerkete Super-Langbein historier.
På tredjeplass kommer Jack Bradbury med 14% av sidene, en svak fremgang fra året før.
På fjerdeplass kommer Carl Barks med 13% av sidene, noe som er nesten en fordobling fra de få sidene han hadde året før. Det er dog ikke så mye som Barks hadde tidlig på 60-tallet.
Langt sprang ned til femteplassen, men det er likevel gledelig at denne innehas av den ypperlige ulve-tegneren Gil Turner. Han har 3,5% av sidene, og gjør et comeback etter å ha vært borte fra bladet siden tidlig på 60-tallet.
Et par nye tegnere finnes også dette året. Den første av disse, er Erik Viktor Einar Lagerwall. Han ble født i Ovanåker i Sverige i 1921. Før han begynte å tegne tegneserier, hadde han laget en del forsider, spesielt for den svenske versjonen av bladet. Hans første serie, mener man er "Dobbelt Snyteri" som vi kunne finne i nummer 44 dette året, men det er en viss usikkerhet om denne virkelig er tegnet av ham. I mine øyne, var Lagerwall en meget svak tegner med en barnslig strek, og slik sett passet han bra til historiene han fikk servert, da disse også stort sett inneholdt den samme lave kvaliteten. Dette var sannsynligvis serier beregnet for de aller yngste leserne, men det går faktisk an å lage serier som passer for alle aldersgrupper, men dette var noe som ikke ble mestret her. Denne tegneren ble også meget benyttet til å lage diverse bilag og illustrasjoner til reklamer og konkurranser som forekom i bladet fra slutten av 60-tallet og utover 70-tallet. Han ble heldigvis ikke så mye benyttet som tegner i bladet, og etter 1972 var han helt forsvunnet fra det. Lagerwall døde i 1992.
Eksempler kan finnes her: http://coa.inducks.org/creator.php/x/ELa/date
Den andre nye tegneren er Jan van Haasteren. Han kommer fra Nederland og er født i 1936. Han begynte å jobbe som freelance-tegner i 1966, og tegnet en rekke serier med ulvene og Lille Hiawatha for Oberon, som var forlaget som utgav den hollandske versjonen av Donald-bladet. Van Haasteren har en fin strek som passer disse figurene utmerket, men bare noen få historier er blitt sett på trykk her til lands. Han hadde en ganske kort karriere som Disney-tegner, da hans siste historie ble laget i 1969. Første gangen vi ser denne tegnerens arbeid, er i nr. 36 dette året. Han har også arbeidet med en rekke andre serier, de fleste ukjente her til lands, men har tegnet serier for bladet "Flintstones"
Eksempler på hans strek, kan finnes her: http://coa.inducks.org/creator.php/x/JvH/date
Det blir vel riktig å nevne Dan Spiegle som ny tegner også, takket være det spennende prosjektet som vi blir vitne til, der Mikke og Langbein fungerer i et miljø som er realistisk tegnet, dvs. folkene er tegnet som virkelige folk, og bakgrunnene ser ekte ut. Dette kan leses mer om i "Kjennetegn" og 'Høydepunkter'.
Dan Spiegle ble født i Cosmopolice, Washington i 1920. Han begynte sin tegneseriekarriere i 1949 da han tegnet "Hopalong Cassidy", og fortsatte med dette til serien ble kansellert i 1955. Han ble så ansatt i Dell Publishing, hvor han lagde en rekke forskjellige serier, deriblant Mikke-serien vi kunne se i 1967. Han arbeidet blant annet på serier som "Maverick", "Space Family Robinson" og "Magnus, Robot Fighter" og en rekke forskjellige westernserier. Han har også tegnet serier som "Korak", "Tarzan", "Flipper" og "Lassie", samt en rekke serieversjoner av nyere Disney-filmer. Sammen med Daan Jippes tegnet han serieversjonen av filmen "Who Framed Roger Rabbitt".
Når det gjelder det norske Donald-bladet, er det kun nevnte Mikke-historie vi har sett av hans serier her, men han er mannen bak noen av spesialheftene som ble utgitt på midten av 60-tallet, for eksempel "Spøkelserytteren" utgitt som månedshefte i 1967. Han tegnet også "Det Sorte Hullet" utgitt i "Walt Disney's Godbiter" i 1980, samt serieversjonene av "Pocahontas" fra billaget i nr. 50/1995, og "Ringeren i Notre Dame" fra billaget i nr. 49/1996.
Tilbake
Opdateret d. 16.1.2007