Høydepunkter

Nr.1, Donald Duck - Den Store Rom-Safari
Året innledes av en historie tegnet av Tony Strobl. Skrue blir hypnotisert av et gammelt bilde til å tro at han er deres gamle Grandonkel Didrik, som brakte levende dyr hjem fra storvilt-ekspedisjoner. Skrue vil derimot gjøre dette på fremmede planeter, og etter en reise i rommet, kommer han, Donald og guttene til en planet med ganske fiendligstilte vesener, som de til slutt klarer å få med seg hjem, men ting går ikke helt som Skrue tenkte...
Nr.1, Den Lille Snille Ulven - Pappas Nyttårsløfter
Storeulv har myttårsløfter og lover bl.aa å aldri jakte på grisene igjen, et løfte som selvsagt ikke holdes særlig lenge. Laget av Don Gunn i 1948.
Nr.2-4, Onkel Skrue - Den som Ler Hest, Ler Best
Lang Barks-historie om Skrue som ønsker å vinne et heste-veddeløp for å få sosial status. Han kjøper derfor hesten Ildkule som har vunnet de siste årene, men hesten viser seg snart å være mekanisk, og mer problemer skjer når hesten blir vettskremt av noen mystiske eksplosjoner.
Nr. 3, Donald Duck - Donald som Brannmannt
For første gang blir en gammel Barks-historie fra bladets barndom trykkey opp igjen, og man startet like godt med den aller første historien som kom ut i nr.1-1948. Det var så avgjort en god ide å gjøre dette, men det som ikke var så bra, er at tegningene er omtegnet, dvs. at Donalds nebb er forkortet! Mer om dette under "Kjennetegn".
Donald er blitt frivillig brannmann, men etter diverse tabber, blir han stadig degradert, og til slutt er det nevøene som får jobben istedet.
Nr. 5, Den Lille Snille Ulven
Morsom historie der Lilleulv ved et uhell får i seg et serum som gjør at han må lyge hele tiden, og de komplikasjoner dette medfører. Av Gil Turner.
Nr. 5-7, Mikke Mus - I den Sunkne By
Utmerket Fallberg/Murry-historie, opprinnelig laget i 1957. Langbein har fått seg en medtatt båt, og på en prøvetur blir båten hektet fast i en slags ubåt eid av den gretne Kaptein Grubb. Kapteinen er på jakt etter en by som var hovedkvarter for sjørøvere i gamle dager, men som sank i havet. Mikke og Langbein vil hjelpe ham med å finne skattene, men Svarte-Petter har sine egne planer.
>
Nr. 7, Donald Duck - (som tryllekunstner)
Opptrykk av en gammel Barks-historie. Donald har blitt tryllekunstner, og skal holde show for Dolly, noe guttene klarer å spolere. Dessverre omtegnet.
Nr. 8, Donald Duck - Myntsamleren
Opptrykk av en gammel Barks-historie. Donald gir nevøene en mynt, men ved en feiltagelse gir ham dem en mynt som er verdifull. Mange strabaser for å få mynten tilbake. Historien er den andre av tre historier Barks lagde som også inneholder guttenes kamerat, Hjalmar (Herbert på originalspråket)
Nr. 8-9, Onkel Skrue - Skjebnediamanter
Denne lange Barks-historien ble første gang publisert i Uncle Scrooge #70, og var dermed det siste nummer som skulle inneholde en lang Skrue-historie av Barks for første gang. Det er ikke den siste lange Skrue-historien der Barks gjorde både tekst og tegninger dog, da Kvegkongekvaler (US69), faktisk ble laget etterpå.
Skrue har kjøpt verdens største diamant, og har fått laget et spesial-laget skip med forskjellige våpen, for å kunne frakte pengene som betaling for diamanten, samt selve diamanten tilbake til Andeby igjen. B-Gjengen får greie på dette, og setter inn mot-tiltak. Når Skrue endelig får tak i diamanten, viser det seg at den bringer ulykke, og det hele utvikler seg til en spennende kamp med skurkene.
Foesiden til denne historien, kan ses under 'Forsider', men her vises også skisser som Barks lagde for alternative forsider.
Nr. 9, Donald Duck - Spor i Natten
Bra historie der Donald og guttene skal feriere på en ranch der en mystisk tyv stikker av med lyspærene. Av Lockman og Strobl.
Nr. 9, Den Lille Snille Ulven
Ulvene har fått latter-hyener til naboer, men sønnen har et problem, da han ikke kan les slik de andre hyenene kan. Storeulv blir ufrivillig hjelper. Tegnet av Don Gunn.
Nr. 10-11, Super-Langbein - Stopper Skypumper
En skurk har laget en maskin som lager skypumper, og bruker den til å ødelegge flere gårder. Super-Langbein kommer til unnsetning. For første gang blir Super-Langbeins identitet avslørt, og fet er hans nevæ Ferdinand som får vite hemmeligheten. Han får også vite om super-nøttene, og blir dermed Super-Ferdiand, som hjelper onkelen med å fange skurken. Dette er altså første historie med Super-Ferdinand!
Nr. 11, Donald Duck - På Revejakt
Herlig 10-sider fra Barks anno 1948, som dessverre er omtegnet i denne utgivelsen. Donald får i oppgave av Skrue å gå på revejakt, for å bevise at det finnes sportsmenn i familien. Dette går selvsagt ikke så bra, og ender med at han ved et uhell slipper ut alle revene på en revefarm. I en sekvens i historien, ønsker guttene å hjelpe Donald ved å plassere en tam rev i skogen, som vil komme til ham bare ved å rope navnet Rødkjelk. Donald glemmer hvilket fuglenavn som skal benyttes, og forsøker alt mulig annet. I den amerikanske utgaven er det et fiskenavn som benyttes dog, og Donalds forsøk på å kalle til seg reven, blir nesten som poesi:
"Here Finnan Haddie!
Here, Smoked Barracuda!
Shad Roe, where are you?
Kippered Sprats! Marinated Mackerel! Filet Of Sole!
Sardines In Olive Oil! There you are!
Columbia River Smelt, come to papa! Grilled Halibut, ol' boy, it's me!
Dogfish! Catfish! Sawfish! Swordfish! Goldfish! Whitefish! Chub! Carp! Minnows! Guppies!
Callico Bass! Bluegills! (Pant! Puff!) Red Snapper! Jelly Fish!

Dette er forøvrig den første gangen Skrue dukker opp i en 10-sider. Senere lagde Barks en ny versjon av denne historien, men der er det Skrue selv som går på revejakt.
Nr. 12, Donald Duck - Ståhei på Stram Line
Nok en gammel Barks-klassiker fra 1944. Denne gangen skal Donald gå på stram line over Niagara, noe som selvsagt ikke er så lett, spesielt ikke når 100-vis av fugler blir festet til balanse-stangen!
Nr. 12-14, Onkel Skrue - Og de Små Grønne
Meget vel-skrevet klassiker fra Barks. Det hersker UFO-hysteri i Andeby, da det er utlovet en stor belønning hvis noen kan bevise at det finnes utenomjordiske vesener. Den eneste som ikke er opptatt av dette, er Skrue, og selvsagt er det nettopp ham som får besøk av en knøttliten flygende tallerken med små grønne skapninger (som ellers ligner mye på våre venner). Skrue er mest opptatt å gjøre beskjeden handel med de små grønne, for deretter å la dem reise igjen. Det går derimot til slutt opp for ham hvilken tabbe han har gjort, og ved hjelp av nevøene klarer de til slutt å finne dem igjen, og ved å bli krympet, kan de komme ombord i UFO'en. På veien til banketten, der de skal bevise at utenomjordiske finnes, møter de dog mange farer, og når de endelig kommer frem, blir de bare møtt med vantro og kynisme. Barks klarer i denne historien å formidle hva enkelte pengegriske og kyniske mennesker er i stand til å gjøre. Rørende er også forholdet som utvikler seg mellom Donald og prinsessen som er med i UFO'en. Det hele ender med at de små grønne reiser tilbake der de kom fra, men lover å komme tilbake 8 år senere (lang reise), for å gjøre ny mini-handel med Skrue. Mange år senere lagde Edele Kenner og Vicar en oppfølger til historien, der de små grønne returnerer til Andeby. Denne historien kan leses i bl.a. nr.32/1977.
Nr. 13, Donald Duck - På Nye Eventyr med Moby Duck
Donald tar hyre på båten til Moby, for å hjelpe ham med å fange en levende hval til akvariet. Underveis støter de på selveste Kaptein Krok, som gir dem mye problemer. Kanskje litt uvanlig valg av skurk, da det kan diskuteres om Krok hører hjemme i samme tid og univers som Donald og Moby, men historien fungerer likevel. Et sted i historien uttaler Moby at "Jenter er noe herk!". Er det mulig at denne figuren har en litt annen legning enn de andre figurene i Donalds univers? Av Lockman og Strobl.
Nr. 13, Den Lille Snille Ulven
Ulve-historie fra 1949 av Gil Turner. Storeulv opptrer som spøkelse i et spøkelseshus for å fange grisene.
Nr. 15, Langbein - Gøy Altså!
Herlig Langbein-historie fra 1958, tegnet av Paul Murry. Langbein forsøker å bli populær blant ungene ved å lage klubb for dem, men blir utkonkurert av andre ting. Langbein blir skuffet, men øyner nytt håp da han oppdager en ny jente i nabolaget, og forsøker alt han kan for å underholde henne. Det han ikke vet, er at jenten egentlig er en skurk i forkledning. Meget god karakter-skildring av Langbein i denne historien!
Nr. 15-17, Mikke Mus - Bjørnemysteriet
God historie av Fallberg/Murry fra 1960. Mikke blir oppsøkt av en fjern slektning av Svarte-Petter (og som ligner svært på skurken). Han ønsker Mikkes hjelp til å finne Svarte-Petter, da han vil arve en betydelig del penger, men da må han holde seg unna skurke-aktiviteter. Våre venner klarer å oppspore skurken til en fjerntliggende gruve, der han planlegger å røve gullet som en merkelig eneboer har utvunnet med hjelp av noen tamme dyr, et esel og en bjørn. Mikke får endelig forklart Svarte-Petter om saken, men å forbedre seg er ikke enkelt for en gammel skurk.
En interessant ting med denne fortellingen, er at vi får se bilde av Svarte-Petter som 10-åring, og for med dette vite at hans egentlige navn er Peter P. Pedersen (på Engelsk Percy P. Percival).
En annen ting som er verdt å merke seg, er at i de to første delene av denne historien, heter den "Bjørnemysteriet", mens i den siste delen heter den "Svarte-Petter og Arven", en tittel som er mye mer passende, da bjørnen bare hadde en bi-rolle som gullgraverens hjelper. Originaltittel er "Mickey's Strange Mission".
Nr. 17, Den Lille Snille Ulven - Teaterforestillingen
Storeulv spiller teaterstykke som ulven i historien om Rødhette. Fra 1949 av Gil Turner.
Nr. 18-20, Onkel Skrue - Kvegkongekvaler
Dette er den siste lange historien Barks gjorde, der han lagde både tekst og tegninger. Donald og guttene er på Skrues ranch for å lære om kvegdrift. Lumskeby-gjengen er på jakt etter Skrues kveg, og det oppstår også et forrykende kappløp for å få kveget først til jernbane. I en av de mer bisarre sekvensene i denne fortellingen, forkler to av nevøene seg som en jente, for å oppholde skurkene. På originalspråket synger de "Yoo, hoo! Hoo! Hoo! I'm a cheating teen from Abilene!", noe som har uvanlig seksuelle undertoner for å være en Disney-historie!
Nr. 19, Langøre - Plummelumpuddingen
Klassisk Langøre-historie fra 1947, skrevet av Chase Craig og tegnet av Paul Murry. Både Langøre, Mikkel og Bamse er på jakt etter Kong Løve's høner, men det er Langøre som får tak i dem, og ved hjelp av kløkt får han Kong Løve til å tro at det er de andre som er skyldige. I denne historien får vi faktisk se at Langøre stjeler, steiker og spiser hønene!
Nr. 21, Den Lille Snille Ulven - Storeulv som Brannmann
Morsom ulve-historie fra 1949 av Gil Turner. Storeulv er blitt brannmann og bruker rollen som sådan for å forsøke å bryte inn i grisenes hus.
Nr. 21-23, Mikke Mus - Skatten Bak Fossen
Fallberg/Murry-historie fra 1957. Langbein har fått jobb som hestepasser i fjellpolitiet, og da en av hestene rømmer, får han hjelp av Mikke til å forsøke å finne den. De blir snart fanget av noen indianere som er blitt venner med Svarte-Petter, og de blir ført inn i en hule gjemt bak en foss...
tilbake
Opdateret d. 10.7.2012